Kaija SaariahoKaija Saariaho on kehittänyt tekniikan tietokoneavusteiselle säveltämiselle ja käyttää työssään sekä elektronisia tallenteita että livemusiikkia. Saariahon menetelmä orkesterimusiikin säveltämiseen on saanut vaikutelmia hänen taustastaan. Musiikissa tiheät äänimassat muotoillaan hitain muutoksin. Hänen ensimmäinen orkesterikappale, Verblendungen (1984), sisältää asteittaisia rooli- ja karaktäärivaihdoksia orkesterin ja tallenteiden välissä.

Yksityiskohtaisessa notaatiossa käytetään mikrotonaalisia harmonioita jatkuvassa äänimaailmassa joka ulottuu puhtaista nuoteista meluun vailla äänenkorkeutta. Kaikki nämä piirteet ovat läsnä Graal Théâtre -teoksessa viululle ja orkesterille (1994), joka on yksi hänen soitetuimmista. Saariahon katalogiin kuuluu myös Aile du songe (2001), Notes on Light (2006), D’OM LE VRAI SENS (2010) ja Maan Varjot (2014). Vuonna 2015 Gerald Finley ja Los Angeles Philharmonic Orchestran kapellimestari Gustavo Dudamelin johdolla esittivät True Fire barytonilla ja orkesterilla ensimmäistä kertaa.

90-luvun lopusta Saariaho on säveltänyt oopperaa suurella menestyksellä. Hän on saanut merkittäviä palkintoja sävellyksistään: Grawemeyer Award, Wihuri Prize, Nemmers Prize, Sonning Prize ja Polar Music Prize. Chester Music ja Edition Wilhelm Hansen, jotka kuuluvat Music Sales Group -konserniin, julkaisevat Kaija Saariahon musiikkia yksinoikeudella.

https://saariaho.org